Σελίδες

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Σιροπιαστή καρυδόπιτα!

Σιροπιαστή καρυδόπιτα

Υλικά

Για 6-8 άτομα

Για την καρυδόπιτα

  • 10 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη
  • 1/3 κούπας αλεύρι
  • 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 1/2 κουταλιά γαρύφαλλο
  • 1 2/3 κούπας καρύδια

Για το σιρόπι

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1 1/2 κούπα σιρόπι από γλυκό του κουταλιού δαμάσκηνο
  • 1/4 κούπας κονιάκ
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 10 σιροπιαστά δαμάσκηνα σε κομματάκια από γλυκό του κουταλιού



Εκτέλεση

Για την καρυδόπιτα
Χτυπήστε τ' ασπράδια, στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, σε μαρέγκα που να στέκεται. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε λίγη, λίγη τη ζάχαρη.
Στη συνέχεια, ρίξτε ένα, ένα τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα. Σ' ένα μπολ, ανακατέψτε τη φρυγανιά με όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατέψτε απαλά το μείγμα των καρυδιών μέσα στα χτυπημένα αυγά, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσουν.
Αδειάστε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι κι αραδιάστε στην επιφάνεια κομματάκια από μελωμένα δαμάσκηνα. Ψήστε την καρυδόπιτα στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 45 λεπτά περίπου ή ώσπου να ροδίσει καλά.
Μόλις τη βγάλετε από το φούρνο, περιλούστε τη με το ζεστό σιρόπι.

Για το σιρόπι
Για να ετοιμάσετε το σιρόπι, βάλτε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το σιρόπι από το γλυκό δαμάσκηνου και βράστε 5 λεπτά, να δέσει ελαφρά.
Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε το κονιάκ και το χυμό λεμονιού. Αφήστε την καρυδόπιτα να κρυώσει εντελώς και σερβίρετε.
source: sidagi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου