Σελίδες

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Γλυκές κρέπες για αργοξυπνημένα πρωινά



Υλικά (για 12 κρέπες)

250 γραμ. (περίπου 2 1/4 φλυτζ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. ζάχαρη βανίλιας ή 2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
2 αβγά
1 πρέζα αλάτι
350 ml γάλα
125 ml νερό
1,5 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
1 σφηνάκι Κονιάκ (για άρωμα, προαιρετικά)
εξτρα 50-100 ml γάλα ή νερό στο τέλος

Εκτέλεση

Kάνετε το χυλό: Ανακατεύετε με σύρμα το αλεύρι με την βανίλια, τα αβγά χτυπημένα και το αλάτι και προσθέτετε σταδιακά το γάλα, το νερό (και το σφηνάκι με το ποτό, προαιρετικά) και το βούτυρο. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες. Πριν κάνετε τις κρέπες, ρίχνετε το έξτρα γάλα ή νερό και ανακατεύετε.

Σημείωση: Aν κάνετε το μείγμα στο μίξερ, κτυπήστε όλα τα πρώτα υλικά με το μισό αλεύρι για 30-40 δευτερόλεπτα, μετά προσθέστε το υπόλοιπο και ξανακτυπήστε.

Ψήνετε τις κρέπες: Zεσταίνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή κρεπιέρα σε μέτρια φωτιά προς χαμηλή φωτιά και ρίχνετε μέσα τόσο χυλό ώστε να καλύπτει σχεδόν τη μισή επιφάνεια. Απλώστε τον ομοιόμορφα με μια σπάτουλα ή γυρίζοντας το σκεύος ή με το ειδικό εργαλείο για κρέπες, κάνοντας μαλακές κινήσεις μέχρι να καλυφτεί όλη η επιφάνεια του τηγανιού. Περιμένετε μέχρι να ψηθεί η πρώτη μεριά (2-3 λεπτά) πριν την γυρίσετε. Γυρίστε την με την σπάτουλα και ψήστε με τον ίδιο τρόπο την άλλη πλευρά.

Σημείωση: Mπορείτε να παίξετε δοκιμάζοντας την τούμπα της κρέπας στον αέρα. Είναι πολύ πιο εύκολο απ΄ό,τι νομίζετε, σας διαβεβαιώ και κάνει (ειδικά σε παιδιά) μεγάλη εντύπωση.

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τις κρέπες σε πιάτο, προσθέστε μαρμελάδα ή μέλι ή σοκολάτα, ζάχαρη, φρούτα ή ό,τι άλλο σας αρέσει, τυλίξτε ή διπλώστε και έτοιμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου