Σελίδες

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Πατάτες ογκρατέν

patates-orgaden-610

Υλικά
1 ½ κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι πιπέρι 
ζάχαρη 
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές βούτυρο
1 κούπα γάλα 
1 κούπα κρέμα γάλακτος
2 κούπες τριμμένο κίτρινο τυρί 

Εκτέλεση 
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε κομμάτια, το τσιγαρίζουμε ελαφρώς στο τηγάνι μαζί με το σκόρδο και στο τέλος ρίχνουμε μία κουταλιά ζάχαρη. 
Αμέσως μετά ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας πολύ καλά και στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα με το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τις τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα με την κρέμα για να μην κολλάνε μεταξύ τους. Ανάβουμε το μάτι σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε τις πατάτες για δέκα λεπτά. Αμέσως μετά ρίχνουμε τις μισές πατάτες σε βουτυρωμένο ταψί και από πάνω προσθέτουμε μερικά τσιγαρισμένα κρεμμύδια. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και από πάνω ρίχνουμε τις υπόλοιπες πατάτες, με τα κρεμμύδια και το τριμμένο τυρί. Τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι να ροδίζουν. 
Καλή σας όρεξη! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου