Σελίδες

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο



ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη
50 γρ. ελαιόλαδο
10 γρ. αλάτι
460 γρ. αλεύρι σκληρό
10 γρ. ξίδι λευκού κρασιού
200 γρ. νερό, χλιαρό
ελαιόλαδο για την προετοιμασία του ταψιού
2 αυγά, χτυπημένα, για το άλειμμα της πίτας

Για τη γέμιση και την πίτα
400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
250 γρ. ένταμ, τριμμένο
100 γρ. κασέρι, τριμμένο
80 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
70 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. γιαούρτι
4 αυγά
2 κρόκους αυγού
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη
Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε με τον γάντζο το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ξίδι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα. Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτί ψησίματος και ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου (η διάμετρος θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το ταψί). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε άλλο ένα φύλλο για να σκεπάσουμε την πίτα.

Για τη γέμιση και την πίτα
Σε μια μπασίνα αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.

Προετοιμάζουμε το ταψί λαδώνοντάς το με ελαιόλαδο και στρώνουμε το ένα φύλλο της ζύμης, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι.

Στρώνουμε το μείγμα των τυριών ομοιόμορφα και τοποθετούμε από πάνω και το δεύτερο φύλλο.

Τυλίγουμε τις άκρες του φύλλου περιμετρικά με φορά προς τα μέσα, αλείφουμε την πίτα με αυγό και ψήνουμε στους 170 °C μέχρι να γίνει η πίτα τραγανή και να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου