Σελίδες

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Γιαπράκια



Υλικά

½ κιλό κιμάς
1 τριμμένο κρεμμύδι χυμό από
½ λεμόνι αλάτι πιπέρι
 1 φλ. ρύζι
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1½ κουταλιά βούτυρο αμπελόφυλλα

Για το αυγολέμονο 
4 αυγά
1-2 λεμόνια

Εκτέλεση

Ζεματάμε σε μια κατσαρόλα τα αμπελόφυλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αναμειγνύουμε σε μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού, το ρύζι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Βάζουμε στο χέρι μας ένα φύλλο, προσθέτουμε λίγο από το μείγμα και διπλώνουμε πρώτα από δεξιά και μετά από αριστερά του κοτσανιού (που έχουμε προηγουμένως κόψει) και μετά το τυλίγουμε σφιχτά από την πλευρά του κοτσανιού προς τα πάνω. Τα τοποθετούμε ένα ένα στην κατσαρόλα. Από πάνω στρώνουμε μερικά αμπελόφυλλα, προσθέτουμε το βούτυρο και καλύπτουμε με ένα πιάτο ανάποδα. Βάζουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το πιάτο. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και αφήνουμε να βράσει το φαγητό για περίπου 1 ώρα, παρακολουθώντας να έχει συνεχώς νερό. Όταν βράσουν τα γιαπρακάκια, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το πιάτο και τα φύλλα. Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το χυμό λεμονιών ενώ με την κουτάλα της σούπας προσθέτουμε ζωμό από την κατσαρόλα. Ανακατεύοντας συνεχώς ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε και συνεχίζουμε να την ανακινούμε. Αφήνουμε την κατσαρόλα για 1΄-2΄ σε χαμηλή φωτιά, ανακινώντας κάπου κάπου ώσπου να δέσει το αυγολέμονο, και μετά την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου