Σελίδες

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Πεντανόστιμη κρεατόπιτα με σφολιάτα

110414_kreatopita

Υλικά:

Για 4-6 άτομα

700γρ. βόειο κρέας, κομμένο σε χοντρές μπουκιές
2 κουταλάκια του γλυκού (γεμάτα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, καθώς και περισσότερο αν χρειαστεί
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους (περίπου 1 1/2 φλιτζάνι)
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 μεσαίο καρότο, κομμένο σε κύβους
2 κλωνάρια σέλινο, κομμένο σε κύβους
1 1/2 φλιτζάνι σπιτικό ζωμό κρέατος ή έτοιμο ζωμό κρέατος
3 φλιτζάνια (750γρ.) μπίρα
1 450γρ. κοσνέρβα με κύβους ντομάτας, στραγγισμένους από υγρά
3 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestershire (ή την γλυκόξινη σάλτσα της αρεσκείας σας)
Μικρή χούφτα φρέσκο ​​δεντρολίβανο, άλλη μία θυμάρι και άλλη μία  μαϊντανό, όλα ψιλοκομμένα
Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φύλλο καλής ποιότητας σφολιάτα
1 μεγάλο κρόκο αυγού αναμιγμένο με λίγο γάλα

Εκτέλεση:


  1. Πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι όλο το κρέας.
  2. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρέας ανά παρτίδες,  ελαφρά το ροδίζουμε από όλες τις πλευρές, προσθέτοντας περισσότερο λάδι στο τηγάνι, αν χρειαστεί. Στραγγίζουμε το κρέας σε χαρτί κουζίνας.
  3. Προσθέτουμε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας λάδι στο τηγάνι, μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν, 3 έως 4 λεπτά. Προσθέτουμε το καρότο και το σέλινο και έχοντας τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία τσιγαρίζουμε για 5-6 λεπτά.
  4. Επιστρέφουμε το κρέας στο τηγάνι, στη συνέχεια, προσθέτουμε τον ζωμό, την μπύρα, τις ντομάτες, τη σάλτσα Worcestershire και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε, χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι για να ξύσουμε ότι ενδεχομένως  κολλήσει στον πάτο του τηγανιού. Αλατοπιπερώνουμε, στη συνέχεια, αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση. Μειώνουμε τη θερμότητα σε χαμηλή και απαλά σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφαιρούμε με ένα κουτάλι το λίπος από την επιφάνεια. Μαγειρεύουμε για  1 1 /2 έως 2 1/2 ώρες.
  5. Μεταφέρουμε το κρέας με την σάλτσα σε μία πυρίμαχη κατσαρόλα 20 εκατοστών. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. (Αυτό αν θέλετε ένα ωραίο τρούλο στην πίτα, διαφορετικά μπορείτε να βάλετε την γέμιση σε μία ελαφρώς μικρότερη κατσαρόλα).
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C.
  7. Αλείφουμε τις εξωτερικές άκρες της κατσαρόλας με νερό, στη συνέχεια, τοποθετούμε απαλά το φύλλο της ζύμης πάνω από το κρέας, τσιμπώντας τη ζύμη στον πυθμένα της κατσαρόλας ώστε να σφραγίσει. (Αν θέλετε, μπορείτε να τσακίσετε τη ζύμη στις άκρες της κορυφής για να σχηματιστούν διακοσμητικές άκρες). Αλείφουμε τη ζύμη γενναιόδωρα με το μείγμα αυγού με γάλα και ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να ροδίσει. Το σερβίρουμε ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου