Σελίδες

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Μοσχάρι με κρούστα ζύμης και σάλτσα κρασιού


Μοσχάρι με κρούστα ζύμης και σάλτσα κρασιού 
 
Αυτό το μοσχάρι είναι ότι καλύτερο για ένα Κυριακάτικο τραπέζι. Το κλασσικό ψητό στον φούρνο μπορείτε αυτήν την φορά να το φτιάξετε λίγο διαφορετικά. Με κρούστα ζύμης γύρω-γύρω και πανεύκολη σάλτσα κρασιού. Τα κρέατα τυλιγμένα με ζύμη τα βρίσκουμε κυρίως σε κουζίνες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Νομίζω το να τυλίξεις και να ψήσεις ένα κρέας μέσα σε κρούστα προσδίδει μία επισημότητα στο πιάτο και σίγουρα ενισχύει την γεύση. Η σάλτσα είναι πολύ νόστιμη γιατί έχει σαν βάση τον ζωμό κρέατος και κρασί.
Μοσχάρι με κρούστα ζύμης και σάλτσα κρασιού. Μοναδικό…
Υλικά:
  • 2 κιλά φιλέτο μοσχαρίσιου κρέατος
Για την σάλτσα:
  • 2 κονσέρβες (300γρ. η κάθε μία) συμπυκνωμένο ζωμό βοδινού, αδιάλυτο
  • 2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζωμό κρέατος σε σκόνη
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, μαλακό
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
Για την γέμιση:
  • 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα φρέσκα μανιτάρια
  • 4 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 95γρ. φέτες ζαμπόν, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 1 πακέτο (600γρ.) κατεψυγμένα φύλλα σφολιάτας, αποψυγμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα
Εκτέλεση:
  1. Τοποθετούμε το φιλέτο σε ένα λαδωμένο 25×35 εκατοστών ταψί. Ψήνουμε, ακάλυπτα, στους 250°C για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Το καλύπτουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή μέχρι να κρυώσει.
  2. Για τη σάλτσα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύουμε τον ζωμό, την πάστα ντομάτας και τον ζωμό σε σκόνη. Φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού. Μειώνουμε τη θερμότητα και το αφήνουμε να  σιγοβράσει ακάλυπτα για 20 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί σε 2 φλιτζάνια.
  3. Ανακατεύουμε το βούτυρο και το αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Το ανακατεύουμε μέσα στην σάλτσα, ένα κουταλάκι του γλυκού την φορά. Φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ή μέχρι να πήξει. Το βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το κρασί. Το αφήνουμε στην άκρη.
  4. Για τη γέμιση, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύουμε τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, το ζαμπόν και 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη ή μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Το αφήνουμε στην άκρη.
  5. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, κόβουμε το ένα φύλλο ζύμης, σχηματίζοντας δύο ορθογώνια. Κόβουμε σε μικρότερα ορθογώνια την ζύμη που έχει περισσέψει για διακόσμηση αν θέλουμε. Μεταφέρουμε το ένα ορθογώνιο σε ένα μη λαδωμένο ταψί.
  6. Απλώνουμε την μισή γέμιση στο κέντρο της σφολιάτας. Βάζουμε το φιλέτο πάνω στη γέμιση. Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση πάνω από την κορυφή του κρέατος. Τοποθετούμε το άλλο φύλλο σφολιάτας πάνω από το κρέας. Αλείφουμε τις πλευρές της ζύμης με γάλα και τσιμπάμε τις άκρες της ζύμη κάτω από το κρέας.
  7. Ψήνουμε, ακάλυπτα, στους 220° για 40 λεπτά (θα ψηθεί μέτρια) καλύπτουμε από πάνω ελαφρά με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί. Το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Το αφήνουμε να κάτσει για 15 λεπτά πριν το κόψουμε. Ξαναζεσταίνουμε την σάλτσα εάν είναι απαραίτητο. Το σερβίρουμε μαζί με την σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου