Το παραδοσιακό αγγλικό fish & chips είναι φιλέτο ψαριού της οικογένειας του μπακαλιάρου (haddock ή cod) το οποίο τηγανίζεται, όπως και οι πατάτες, σε ζωικό λίπος. Επειδή αυτή η συνταγή είναι πολύ βαριά, σας προτείνω μια "εξελληνισμένη" του εκδοχή.
Υλικα:
- 1 κιλό πατάτες
- ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
- 230+70 γρ. αλεύρι
- 350 ml κρύα μπίρα (κατά προτίμηση lager)
- 800 - 1.000 γρ. φιλέτα γλώσσας ή πέρκας ή μπακαλιάρου
- αλάτι
- Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες ή όπως τις κόβουμε για τηγάνισμα, σε πάχος, όμως, όχι μεγαλύτερο από 1 εκ.
- Σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε τις πατάτες σε δύο δόσεις για 7 - 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις βγάζουμε από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε ένα ταψί.
- Αφήνουμε το σκεύος στο μάτι της κουζίνας και δυναμώνουμε τη φωτιά.
- Όταν το λάδι κάψει αρκετά, ξαναρίχνουμε τις πατάτες στο τηγάνι και τις τηγανίζουμε για λίγο ακόμη μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε τις πατάτες από το τηγάνι και τις ακουμπάμε στο ταψί που έχουμε στρώσει εν τω μεταξύ με χαρτί κουζίνας.
- Βάζουμε 230 γρ. από το αλέυρι σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ αλάτι και την μπίρα και ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να σχηματιστεί ένα ρευστό κουρκούτι.
- Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του ψαριού, τα αλευρώνουμε ελαφρώς στο αλεύρι που κρατήσαμε (70 γρ.) και, στη συνέχεια, τα βουτάμε στο κουρκούτι, ώστε μόλις να καλυφθούν.
- Τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι για 3 περίπου λεπτά, γυρνώντας τα 1 - 2 φορές, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
- Βγάζουμε τα φιλέτα από τη φριτέζα και τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε με τις πατάτες.
- Για να γίνει πιο αγγλικό το φαγητό, προεραιτικά, ραντίζουμε με λίγο ξίδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου