Σελίδες

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ελληνικό ... Fish & Chips


Το παραδοσιακό αγγλικό fish & chips είναι φιλέτο ψαριού της οικογένειας του μπακαλιάρου (haddock ή cod) το οποίο τηγανίζεται, όπως και οι πατάτες, σε ζωικό λίπος. Επειδή αυτή η συνταγή είναι πολύ βαριά, σας προτείνω μια "εξελληνισμένη" του εκδοχή.

Υλικα:
  • 1 κιλό πατάτες
  • ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
  • 230+70 γρ. αλεύρι 
  • 350 ml κρύα μπίρα (κατά προτίμηση lager)
  • 800 - 1.000 γρ. φιλέτα γλώσσας ή πέρκας ή μπακαλιάρου
  • αλάτι
Εκτέλεση:
  •  Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες ή όπως τις κόβουμε για τηγάνισμα, σε πάχος, όμως, όχι μεγαλύτερο από 1 εκ. 
  • Σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε τις πατάτες σε δύο δόσεις για 7 - 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. 
  • Τις βγάζουμε από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε ένα ταψί. 
  • Αφήνουμε το σκεύος στο μάτι της κουζίνας και δυναμώνουμε τη φωτιά.
  • Όταν το λάδι κάψει αρκετά, ξαναρίχνουμε τις πατάτες στο τηγάνι και τις τηγανίζουμε για λίγο ακόμη μέχρι να ροδίσουν. 
  • Βγάζουμε τις πατάτες από το τηγάνι και τις ακουμπάμε στο ταψί που έχουμε στρώσει εν τω μεταξύ με  χαρτί κουζίνας. 
  • Βάζουμε 230 γρ. από το αλέυρι σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ αλάτι και την μπίρα και ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να σχηματιστεί ένα ρευστό κουρκούτι.
  •  Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του ψαριού, τα αλευρώνουμε ελαφρώς στο αλεύρι που κρατήσαμε (70 γρ.) και, στη συνέχεια, τα βουτάμε στο κουρκούτι, ώστε μόλις να καλυφθούν.
  • Τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι για 3 περίπου λεπτά, γυρνώντας τα 1 - 2 φορές, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. 
  • Βγάζουμε τα φιλέτα από τη φριτέζα και τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε με τις πατάτες. 
  • Για να γίνει πιο αγγλικό το φαγητό, προεραιτικά, ραντίζουμε με λίγο ξίδι. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου