Σελίδες

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Μίνι τούρτα με σοκολατένιο και κόκκινο κέικ


Μίνι τούρτα με σοκολατένιο και κόκκινο κέικ 
 


Μίνι τούρτα με σοκολατένιο και κόκκινο κέικ. Μικρή, χαριτωμένη και υπέροχη!
Υλικά:
Για το κέικ σοκολάτας:
  • ¼ φλιτζανιού (4 κουταλιές της σούπας) ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε 4 κομμάτια
  • 30γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • ¼ φλιτζανιού κακάο σε σκόνη
  • ¼ φλιτζανιού + 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού + ⅛ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 μεγάλο αυγό
  • ¼ φλιτζανιού + 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ φλιτζανιού ξινή κρέμα (ή 3 κουταλιές της σούπας ξινόγαλα)
Για το κόκκινο κέικ:
  • ½ φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ¼ φλιτζανιού + 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κακάο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ μεγάλο αυγό *
  • ¼ φλιτζανιού + 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
  • ¼ φλιτζανιού ξινόγαλα
  • ½ κουταλιά της σούπας κόκκινη χρωστική ουσία για τρόφιμα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
Για frosting με κρέμα τυρί:
  • 230γρ. τυρί κρέμα, διατηρημένο σε απλή ψύξη
  • 5 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
  • 2½ φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
* Για να χωρίσουμε στην μέση ένα αυγό, το σπάμε σε ένα μπολ, το χτυπάμε ελαφρά και παίρνουμε το μισό.
Μίνι τούρτα με σοκολατένιο και κόκκινο κέικ
Εκτέλεση:
  1. Τοποθετούμε τις σχάρες στο κέντρο του φούρνου και στο ανώτερο τρίτο του φούρνου. Προθερμαίνουμε στους 180°C. Βουτυρώνουμε δύο 10-15 εκατοστών στρογγυλά ταψιά. Απλώνουμε δύο φύλλα λαδόκολλας στον πάτο τους και τα βουτυρώνουμε. Πασπαλίζουμε τις λαδόκολλες και τον πάτο των ταψιών με αλεύρι. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Για το κέικ σοκολάτας, σε ένα πυρίμαχο μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει ανακατεύουμε το βούτυρο, την σοκολάτα και το κακάο. Το ζεσταίνουμε μέχρι η σοκολάτα και το βούτυρο να λιώσουν και ανακατεύουμε για να γίνει το μείγμα λείο. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάμε ελαφρά το αυγό στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέτουμε το κρύο μείγμα σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και την ξινή κρέμα σε τρεις προσθήκες, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το αλεύρι. Χτυπάμε για να ενσωματωθεί στο μείγμα η κάθε προσθήκη. Δεν χτυπάμε υπερβολικά, αλλά βεβαιωνόμαστε ότι τα ξηρά και τα υγρά συστατικά έχουν αναμειχθεί πλήρως.
  4. Χωρίζουμε το μείγμα ομοιόμορφα μεταξύ των δύο έτοιμων ταψιών. Ψήνουμε για περίπου 18-20 λεπτά ή μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή όταν τα τρυπάμε στο κέντρο με αυτήν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στα ταψί για 5 λεπτά, περνάμε γύρω από τις άκρες των ταψιών ένα μαχαίρι και τα βγάζουμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
  5. Για να κάνουμε το κόκκινο κέικ, διατηρούμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C. Απλώνουμε από μία λαδόκολλα σε δύο στρογγυλά ταψιά 10-15 εκατοστών, τα βουτυρώνουμε και τα αλευρώνουμε.
  6. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, τη σόδα, τη σκόνη κακάο και το αλάτι. Χτυπάμε ελαφρά το μείγμα. Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά, το φυτικό λάδι, το ξινόγαλα, την χρωστική ουσία, τη βανίλια και το ξίδι. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν όλα καλά. Ανακατεύουμε μέσα τα ξηρά συστατικά σε χαμηλή ταχύτητα και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να μαλακώσει, περίπου 2 λεπτά.
  7. Χωρίζουμε ομοιόμορφα το μείγμα μεταξύ των έτοιμων ταψιών. Ψήνουμε μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή όταν τα τρυπάμε στο κέντρο με αυτήν, περίπου 18 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν στα ταψιά για 5 λεπτά, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από τις άκρες των ταψιών και τα βγάζουμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Το κόκκινο κέικ θα τείνει να φουσκώνει στο κέντρο, ίσως χρειαστεί να το ισοπεδώσουμε με ένα οδοντωτό μαχαίρι.
  8. Μπορούμε να τυλίξουμε τα κέικ και να τα βάλουμε στο ψυγείο για όλη την νύχτα.
  9. Για το frosting, ανακατεύουμε το τυρί κρέμα και το βούτυρο στο μπολ του μίξερ. Χτυπάμε σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν καλά και το μείγμα γίνει λείο, περίπου 2-3 λεπτά. Ανακατεύουμε μέσα και το εκχύλισμα βανίλιας. Σταδιακά χτυπάμε μέσα και την άχνη ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα, στη συνέχεια αυξάνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
  10. Συναρμολογούμε την τούρτα όπως θέλουμε, απλώνοντας frosting μεταξύ των στρωμάτων κέικ. Απλώνουμε ένα πολύ λεπτό στρώμα frosting πάνω από την τούρτα και περιμετρικά. Βάζουμε την τούρτα στην κατάψυξη για 30 λεπτά, κρατώντας το μπολ με το frosting στο ψυγείο ενώ η τούρτα είναι στη κατάψυξη. Βγάζουμε την τούρτα από την κατάψυξη και απλώνουμε frosting για να καλύψουμε το τραγανό στρώμα frosting. Διακοσμούμε την τούρτα όπως θέλουμε και την βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου