Σελίδες

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Πίτα πλεξούδα με μαρμελάδα κεράσι και σοκολάτα


Πίτα πλεξούδα με μαρμελάδα κεράσι και σοκολάτα 
 
Μην σας τρομάζει η εμφάνιση της πίτας γιατί φτιάχνετε πολύ πιο εύκολα από όσο νομίζετε. Αυτό που θα σας ενθουσιάσει πολύ στην πίτα αυτή είναι η υπέροχη γέμιση. Μαρμελάδα κεράσι και λιωμένη λαχταριστή μαύρη σοκολάτα. Ο συνδυασμός αυτός δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Διαλέξτε μία σοκολάτα με λίγη ζάχαρη γιατί η μαρμελάδα έχει ήδη αρκετή.
Πίτα πλεξούδα με μαρμελάδα κεράσι και σοκολάτα. Μοναδικά υπέροχη…
Υλικά:
  • 340γρ. μαρμελάδα κεράσι
  • 3 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο
  • 1/3 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
  • 1 πακέτο (2 φύλλα) κατεψυγμένα φύλλα σφολιάτας, αποψυγμένα στο ψυγείο
  • 1/2 φλιτζάνι σταγόνες μαύρης σοκολάτας ή τεμαχισμένα κομμάτια σοκολάτας
  • 1 αυγό
  • ζάχαρη, για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
  1. Μετράμε 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα (ρίχνουμε λίγο νερό για να την αραιώσουμε) και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μικρό μπολ. Χτυπάμε μέσα ελαφρά το καλαμποκάλευρο μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και χωρίς κομμάτια.
  2. Ρίχνουμε το μείγμα με την μαρμελάδα σε μία μικρή κατσαρόλα. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει, άλλα 2-3 λεπτά. Το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει, στη συνέχεια, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και στο ψυγείο για να κρυώσει καλά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  4. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη λαδόκολλα, ανοίγουμε ένα φύλλο σφολιάτας σε 25 εκατοστά τετράγωνο. Χρησιμοποιώντας ένα χάρακα χαράσσουμε 2 κάθετες γραμμές και πολλές οριζόντιες. Περίπου 12 έως 16, ανάλογα με το πόσο λεπτές θέλετε τις πλεξούδες σας.
  5. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή περιστροφικό κόπτη, κόβουμε κατά μήκος των οριζόντιων γραμμών, ακριβώς στο αριστερό και δεξιό 1/3 της ζύμης. Αφήνουμε το κεντρικό τμήμα ανέπαφο και άκοπο.
  6.  Μεταφέρουμε την λαδόκολλα με την ζύμη σε ένα ταψί.Πίτα πλεξούδα με μαρμελάδα κεράσι και σοκολάτα
  7. Απλώνουμε το μισό μείγμα μαρμελάδας ομοιόμορφα στο κεντρικό τμήμα της ζύμης. Πασπαλίζουμε με 1/4 φλιτζανιού κομμάτια σοκολάτας.
  8. Πιάνοντας μία-μία λωρίδα ζύμης πλέκουμε χιαστή , εναλλάσσοντας δεξιά και αριστερά για να σχηματίσουμε μια πλεξούδα. Τσιμπάμε τις άκρες των λωρίδων όταν τις ενώνουμε για να σφραγίζουν.
  9. Χτυπάμε το αυγό με 1 κουταλιά της σούπας κρύο νερό μέχρι να γίνει λείο.  Αλείφουμε ένα λεπτό στρώμα αυγού πάνω στην ζύμη, στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
  10.  Ψήνουμε για 18 έως 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.
  11. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για το δεύτερο φύλλο ζύμης (η γέμιση θα κρατήσει στο ψυγείο για 2 ημέρες ή στην κατάψυξη για μέχρι ένα μήνα σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε την άλλη πίτα αργότερα).

1 σχόλιο: