Σελίδες

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Τάρτα με λευκή σοκολάτα, τυρί μασκαρπόνε και βατόμουρα

Υλικά:
Για την κρούστα:
  • 200γρ. αλεύρι (1 3/4 φλιτζάνι)
  • 40γρ. σκόνη κακάου, χωρίς ζάχαρη
  • 1 πρέζα πιπέρι σε σκόνη καγιέν (προαιρετικό)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 80γρ. ζάχαρη (1/2 φλιτζάνι)
  • 150γρ. βούτυρο, πολύ κρύο και κομμένο σε τετράγωνα (2/3 φλιτζανιού)
  • 2 κουταλιές της σούπας βότκα, πολύ κρύα
Για γέμιση με λευκή σοκολάτα και τυρί μασκαρπόνε:
  • 400γρ. λευκή σοκολάτα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 100γρ. βούτυρο (1/2 φλιτζάνι)
  • 4 κουταλιές της σούπας τυρί μασκαρπόνε (περίπου 200γρ.), σε θερμοκρασία δωματίου
Για διακόσμηση:
  • 1 φλιτζάνι βατόμουρα
Τάρτα με λευκή σοκολάτα, τυρί μασκαρπόνε και βατόμουρα
Εκτέλεση:
  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το πιπέρι καγιέν και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Χρησιμοποιώντας τις άκρες των δακτύλων μας, κόβουμε το βούτυρο μέσα στα ξηρά συστατικά μέχρι να γίνει κομματάκια σε μέγεθος μπιζελιού. Ρίχνουμε τη βότκα και ανακατεύουμε μέχρι να η ζύμη να ενωθεί. Την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
  2. Βγάζουμε την ζύμη κρούστας από το ψυγείο. Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα κύκλο περίπου 0,5 εκ. σε πάχος. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει η ζύμη με την επιφάνεια. Προσεκτικά την τοποθετούμε σε μία ταρτιέρα 20 εκατοστών ή 2 μικρές. Πιέζουμε την ζύμη απαλά στις πλευρές και τον πάτο.  Απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας πάνω στην ζύμη και έπειτα ξερά φασόλια πριν το ψήσιμο.
  3. Την τοποθετούμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά, ενώ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στη συνέχεια ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  4. Σε μία μεσαία κατσαρόλα, βάζουμε την κρέμα γάλακτος να βράσει. Την βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το βούτυρο, αφήνουμε το μείγμα να κάτσει για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε το τυρί μασκαρπόνε και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα μαζί. Ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτα- μασκαρπόνε πάνω από την κρούστα και βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα.
  5. Λίγο πριν το σερβίρισμα, διακοσμούμε με τα φρέσκα βατόμουρα.
Τάρτα με λευκή σοκολάτα, τυρί μασκαρπόνε και βατόμουρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου